WordPress 30 november 2016

Hosting zoals de webbouwer het wil

Goede hosting is essentieel voor elke website. De belangen van de hostingleverancier en de website eigenaar liggen vaak echter ver uit elkaar, en daar botst het meer dan eens. Na 17 jaar ervaring met heel veel verschillende hostingpartijen waren wij het beu, wij bieden vanaf nu zelf hosting aan. Hosting zoals de webbouwer het wil!

Soorten hosting

Bij het kiezen van hosting wordt vaak vooral gekeken naar de prijs. Hostingpartijen stunten enorm met prijzen om klanten naar binnen te krijgen. Maar wat krijg je voor die prijs? Een verkeerde keuze in hostingpartij kan verstrekkende gevolgen hebben voor de website waar je zoveel tijd en energie in stopt. Het is dus aan te bevelen om naast prijs, ook naar de kwaliteit te kijken. Om goed te kunnen bepalen welke hosting voor jouw website het best geschikt is, leg ik eerst uit welke soorten hosting er zoal zijn.

Shared hosting

Elke website dient op een server te worden gehost. Die server staat altijd aan en is altijd met de rest van internet verbonden. Althans, daar mag je van uit gaan. Op 1 server passen natuurlijk best meerdere websites. Zeker als het websites zijn met gemiddeld bezoek, waar geen maatwerk aan te pas komt. Dat geldt voor het overgrote deel van de websites. De hostingaanbieder zal dus meerdere van dit soort websites op 1 server plaatsen. Dit heet shared hosting. Op zich is daar niet heel veel mis mee, maar het wordt wel vervelend als er meer websites op de server staan dan dat de server aankan. En dat gebeurt heel vaak. Het is immers goedkoper voor de hostingaanbieder om 200 sites op 1 server te hebben staan dan 100. Twee keer zo goedkoop om precies te zijn. De vaste lasten van de server blijven gelijk maar hij levert twee keer zoveel op.

Je kunt het vergelijken met een sportschool. Omdat niet iedereen thuis de ruimte en het geld heeft om een sportzaal in te richten met alle apparatuur, is er een sportschool die abonnementen aanbiedt. Die zijn onbeperkt dus je mag zo vaak komen als je wilt. Dat kan uit, omdat niet iedereen de hele dag aan het sporten is. Op rustige momenten kan je altijd lekker sporten en zijn alle apparaten steeds vrij. Maar als het drukker wordt omdat meer leden bedenken dat ze op dat moment willen sporten, zal je af en toe moet wachten omdat iemand anders bijvoorbeeld op de loopband staat. En als de sportschool meer abonnementen verkoopt dan past, is het altijd (te) druk.

Zo werkt het bij shared hosting ook. De server kan bijvoorbeeld 500 websites tegelijk draaien. Ok, als het druk is bij een aantal van die sites, zullen bezoekers van die én alle andere websites even moeten wachten (de website wordt dan trager) maar dit blijft tot een zeker niveau in verhouding tot de kosten die je ervoor betaalt. Bij veel goedkope hostingaanbieders, worden er echter teveel abonnementen verkocht en moet je altijd wachten. De website is altijd traag. Goed voor de hostingprovider, niet voor jou!

Het verschil in de vergelijking met de sportschool is dat je daar wekelijks komt. Je merkt heel goed als het te druk wordt en kunt dan besluiten naar een andere, misschien wat duurdere sportschool te gaan. Bij hosting is dat minder zichtbaar. De drukke momenten merk je niet zo omdat je niet altijd op je website bent.

Wil jij weten hoeveel “abonnementen” er zijn verkocht op de server waar jouw website staat gehost? Dan moet je 2 dingen doen:

  1. zoek het IP adres van je hostingaccount op.
  2. voer het hier in en kijk hoeveel domeinen er op draaien.

Zijn het er meer dan 200? Dan moet je je echt afvragen of je wel bij de juiste hostingprovider zit.

Wist je dat wij nooit meer dan 60 websites op 1 server zetten? Zo blijft het lekker rustig in de ‘sportschool’ en blijven alle websites snel. Een abonnement op onze server kost € 14,95 per maand.

Private cloud

Een server kan worden opgedeeld in verschillende kleinere servers. We noemen dit private clouds. Een private cloud heeft een eigen IP-adres en krijgt een bepaalde hoeveelheid geheugen en harde schijfruimte toegewezen. Daar kan geen enkele andere website bij komen en daar heeft niemand behalve jij dan ook (negatieve) invloed op. De private cloud is dus geen fysieke server, maar een gereserveerd deel van een server. Zie het maar als je eigen kamer in de sportschool. Alleen jij hebt de sleutel en je kunt er op elk moment dat jij wilt, helemaal in je eentje sporten. Je maakt gebruik van de faciliteiten van de sportschool (bar, kleedkamers, schoonmaak) maar alleen jij mag je eigen kamer in.

Een private cloud kost uiteraard wat meer dan een shared hosting account, maar is ook veel krachtiger. En, zoals gezegd, niemand anders dan jij heeft invloed op wat er op je private cloud gebeurt. En dat is een prettige gedachte.

Een hostingpakket met je eigen private cloud kost € 44,95 per maand.

Dedicated server, je eigen sportschool

Heb je een heel drukke website? Of een website met bedrijfskritische functies? Dan is het verstandig een eigen server in te richten. Let er dan wel op dat je die dient te onderhouden. Zoals je de sportschool moet schoonmaken en af en toe een apparaat moet repareren of vervangen, zo moet je je eigen server ook onderhouden. Softwareupdates, firewalls, etc. Een goede oplossing is managed hosting. Daarbij huur je je eigen server bij een hostingpartij en geef je hen de opdracht deze te onderhouden.

Bad neighbourhood

Op een shared hosting account kan je last hebben van slechte buren. Je buren kunnen op een aantal manieren een nadelig effect hebben op jouw website:

Slechte reputatie

Sommige branches hebben een slechte reputatie online. Denk daarbij aan bijvoorbeeld gok- en pornosites. Dat kunnen je buren zijn zonder dat je het weet. Ze delen het IP-adres met jouw website. En dat kan een negatief effect hebben op jouw reputatie. Wil je weten wie je buren op de server zijn? Check het hier. Heb je slechte buren? Wij helpen je graag je website te verhuizen.

Slecht onderhoud

Wanneer een website slecht wordt onderhouden, wordt deze kwetsbaar. De site is makkelijker te hacken of wordt onnodig traag door verouderde code. Als de buren van jouw website slecht onderhouden zijn kan jouw website daar dus last van hebben. Denk maar aan een website die door verouderde code onterecht heel veel servergeheugen gebruikt. Dat geheugen is dan niet meer beschikbaar voor jouw website en die laadt dus trager. Daarom laten wij alleen websites op onze server toe die een onderhoudscontract bij ons hebben afgesloten. Dan weten we zeker dat ze goed worden onderhouden.

Gehackt

Websites kunnen worden gehackt. En dat gebeurt veel vaker dan je denkt. Een gehackte website kan worden gebruikt om bijvoorbeeld SPAM te versturen. Dat is negatief voor de reputatie van de server en het IP-adres waar de gehackte website op is gehost. En als die site naast de jouwe staat, heeft het dus ook direct invloed op jouw website, die krijgt dezelfde slechte reputatie. En dat terwijl je zelf niets hebt fout gedaan. Goede beveiliging van je WordPress website is essentieel, dat geldt ook voor de sites van je ‘buren’.

Wij helpen je graag!

Hosting kan heeft zoals je leest een grote invloed op een website. Hoe zit dat bij jouw website? Bel of mail ons voor een advies. We kijken graag met je mee of er iets te verbeteren is.

Foto credits: Tara Angkor Hotel, bewerkt, Licence

Volgende story