SSL-certificaat voor veiligheid en vindbaarheid

/ Blog / SSL-certificaat voor veiligheid en vindbaarheid
Frans Eldering
Frans Eldering

De verbinding tussen een website en de bezoeker is te beveiligen door middel van een SSL-certificaat. De verbinding gaat dan over https:// in plaats van over http://. In dit artikel lees je waarom een dergelijk certificaat ook voor jouw site belangrijk is en hoe je er een regelt.

 

SSL-certificaat is als een waardetransport

Je kunt het vergelijken met een overval op een waardetransport. Geld stelen uit de kluis van een bank is lastig. Maar wanneer het geld wordt getransporteerd is het kwetsbaarder. Vervoert de bank het geld in een gewone auto, dan is die redelijk eenvoudig te overvallen. Daarom regelt de bank een beveiligd transport. Het geld wordt in een gepantserde wagen vervoerd, het personeel is getraind en het geld wordt beveiligd met verfbommen.

In deze vergelijking is een SSL-certificaat het beveiligde waardetransport.

Moet ik een SSL-certificaat hebben?

Eigenlijk zou elke website over https:// geserveerd moeten worden. Dat zou het internet veel veiliger maken. Vrijwel elke website verstuurd namelijk door de gebruiker ingevoerde gegevens. De verbinding tussen de gebruiker en de website word via https:// versleuteld en dat betekent dat het veel lastiger is om het verkeer af te tappen. Op onbeveiligde verbindingen is het voor hackers veel eenvoudiger om de ingevoerde gegevens in bijvoorbeeld een formulier of winkelmandje te ondervangen op het moment dat de gebruiker op “verzenden” of “bestellen” klikt.

Dat betekent dat een SSL-certificaat ook een goede optie is voor jouw website als je bijvoorbeeld:

  • Een (contact)formulier op je website aanbiedt
  • Een webshop hebt
  • Een gebruikersomgeving met -login hebt

In al deze gevallen zou je een SSL-certificaat moeten hebben.

SSL-certificaat voor betere vindbaarheid

Sinds 2014 hecht Google ook waarde aan websites die een SSL-certificaat hebben. Het hebben van een certificaat is een van de rankingfactors van Google geworden. Dat betekent dat je minder goed vindbaar bent als je geen SSL-certificaat hebt.

Google gaat nu nog veel verder

Google heeft zichzelf tot doel gesteld om internet veiliger te maken. Daarom gaat de browser Chrome bezoekers in 2017 vertellen wanneer een verbinding met een website niet beveiligd is middels een SSL-certificaat. Dit zal in fases worden doorgevoerd. Je ziet in onderstaand voorbeeld hoe dat er uiteindelijk uit ziet. Dat wekt geen vertrouwen bij je bezoekers én is slecht voor je vindbaarheid.

https-voorbeeld

De oplossing

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door de aanschaf en installatie van een SSL-certificaat. Er zijn 3 typen certificaten:

standaard-ssl

Standaard SSL-certificaat
Dit certificaat wordt gekoppeld aan 1 domeinnaam en is het meest gebruikte certificaat wereldwijd. De gebruikte beveiliging is SHA-256.

Dit SSL-certificaat is voor de meeste websites de beste keuze.

Kosten: € 50,- per jaar

standaard-ssl

Wildcard SSL-certificaat
Dit certificaat is van toepassing op 1 domeinnaam én alle subdomeinen die daaronder hangen. Handig als je bijvoorbeeld meerdere klantshops op je domeinnaam exploiteerd zoals klant1.domein.nl, klant2.domein.nl. Je hoeft maar 1 certificaat te kopen en kunt oneindig subdomeinen via https ontsluiten. De gebruikte beveiliging is SHA-256.

Kosten: € 100,- per jaar

ev-ssl

EV SSL-certificaat
Dit certificaat wordt gekoppeld aan 1 domeinnaam maar bij de uitgifte hiervan wordt de identiteit van de website aanbieder strenger gecontroleerd. Dit is het certificaat zoals je het kent van bijvoorbeeld je bank. Je ziet in dit geval niet alleen een groen slotje, maar ook de bedrijfsnaam van de aanbieder van de website. De gebruikte beveiliging is SHA-256.

Kosten: € 170,- per jaar

SHA 256

SHA staat voor “Encrypted Hash Algorithm” en is een cryptografische hash functie: een soort handtekening voor een digitaal document. Het SHA-256 algoritme genereert een vrijwel unieke 32-byte (256 bit) hash. Dit is een eenzijdige functie. Je kunt hiermee wel encrypten, maar niet decrypten.

Voorkom dat bezoekers afhaken omdat je website onveilig is

Wordt je website door ons gehost? Bel of mail ons voor de installatie van een SSL-certificaat. Wij verzorgen de aanvraag en de juiste installatie voor je, je hoeft daar niets voor te doen.

Wordt je website niet door ons gehost? Lees dan hier waarom dat wel een goed idee is, of vraag je huidige hostingpartij om een SSL-certificaat.

Foto credits: Kelp, bewerkt, Licence

Interesse?

We komen graag met je in contact. Laat je gegevens achter en wij bellen!

Liever bellen? 023 - 534 8040